LinkedIn

Het laatste nieuws:
7-02-2025

Leestijd: 2 min

De aanpak van woonfraude en overlast wordt (iets) eenvoudiger

Op 1 januari 2025 is de Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht in werking getreden. Deze wet heeft als doel het eenvoudiger te maken om tijdens en voorafgaand aan een civiele procedure belangrijke informatie te verkrijgen. Daarnaast krijgt de rechter een actievere rol bij het verzamelen en bespreken van relevante feiten met beide partijen. Maar wat betekent dit concreet voor de aanpak van woonfraude en overlast? In dit artikel bespreken we de belangrijkste veranderingen en kansen voor verhuurders.

Sterker bewijs met een proces-verbaal van de deurwaarder

Door de wetswijziging heeft een proces-verbaal van een deurwaarder nu de status van dwingend bewijs. Dit betekent dat de rechter de inhoud in beginsel als waar moet aannemen.

Dit biedt interessante mogelijkheden in zaken rond woonfraude of overlast. Zo kan een deurwaarder anonieme verklaringen van omwonenden opnemen in een proces-verbaal. De rechter zal dergelijke verklaringen eerder als bewijs accepteren, omdat de deurwaarder bevestigt dat hij de direct betrokkenen heeft gesproken. Dit kan helpen om sterker te staan in procedures en mogelijk zelfs langdurige getuigenverhoren voorkomen.

Deze methode is uiteraard slechts geschikt in een specifiek aantal situaties.

Meer mogelijkheden om bewijs te verkrijgen

In het nieuwe bewijsrecht is het eenvoudiger geworden om toegang te krijgen tot relevante informatie van andere partijen of derden. Dit volgt uit art. 194 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. In veel gevallen is de huurder verplicht om desgevraagd gegevens aan de verhuurder te verschaffen. Weigert de huurder dit, dan kan de rechter de huurder daartoe zonodig bevelen, in een aparte procedure. Voor verhuurders biedt dit bijvoorbeeld mogelijkheden in kwesties over hoofdverblijf. De rechter kan een huurder verplichten om afrekeningen van gas, water en elektra te overleggen, zodat kan worden vastgesteld of de huurder wel gebruik maakt van het gehuurde.

Bestaande mogelijkheden

In veel gevallen is het leveren van (extra) bewijs in overlast- of woonfraudezaken echter niet nodig. Wanneer de verhuurder voldoende onderbouwd stellingen inneemt, dan moet de huurder daar ook voldoende (onderbouwd) op reageren. Laat de huurder dit na, dan zal de rechter -zonder nadere bewijslevering- aannemen dat de stellingen van de verhuurder juist zijn.

Wij adviseren u graag wanneer u twijfelt of een juridische procedure haalbaar is.

 

 

 

Geschreven door:
Marcel (M.P.H.) van Wezel - Advocaat

Contact

Tomlow Advocaten
Emmalaan 41
3581 HP Utrecht

(+31) (0)30 252 1802
[email protected]

Vul hier uw zoekopdracht in.