Specialisatie:
Vastgoedrecht
Tomlow Advocaten is gespecialiseerd in het vastgoedrecht. Wij beschikken over een team ervaren advocaten met uitgebreide kennis van onroerend goed. Onze vastgoed advocaten behandelen zaken met betrekking tot vastgoed in brede zin, zoals koop/verkoop van onroerende zaken, bouwrecht, projectontwikkeling en aanpalende rechtsgebieden. Wij staan onze cliënten in heel Nederland bij en opereren landelijk. Tot onze opdrachtgevers behoren onder meer woningcorporaties, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere overheden, aannemers, architecten, makelaars, vastgoedbeheerders, horeca exploitanten en andere kopers/exploitanten van vastgoed.
Wat is vastgoedrecht?
Vastgoedrecht, ook wel het onroerend goedrecht genoemd, is het overkoepelende recht van alle deelgebieden die te maken hebben met onroerend goed. Door de verschillende deelgebieden heeft u ook te maken met verschillende wetten en regelgeving. Onze vastgoedrecht advocaten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends binnen de diverse rechtsgebieden. Zij procederen en adviseren onder meer over de volgende onderwerpen:
- Aan- en verkoop van vastgoed
- Aannemingsovereenkomsten
- Adviseursopdrachten
- Projectontwikkeling en gebiedsontwikkeling
- Grondexploitaties
- Bouwrijp- en woonrijp maken
- Milieuverontreiniging en asbest
- Herontwikkeling van vastgoed
- Anterieure overeenkomsten
- Kostenverhaal
- Appartementsrechten
- Erfpacht
- Opstalrechten
- Erfdienstbaarheden
- Hypotheekrechten
- Financiering en zekerheden
Aan- en verkoop van vastgoed
Bij de aan-en verkoop van onroerend goed, kunnen er geschillen ontstaan tussen de koper en de verkoper. Denk hierbij aan onderwerpen zoals: het pand zelf, de oplevertermijn, betalingen en het bestaan van verborgen gebreken. Onze vastgoed specialisten kunnen u zowel bijstaan bij geschillen bij de aan- of verkoop van woonruimtes, als bedrijfspanden.
Aannemingsovereenkomsten
Bij aannemingsovereenkomsten bieden wij ondersteuning bij vraagstukken over opdrachten buiten dienstbetrekking. Dit betekent dat de aannemer een verplichting is aangegaan op een aanvraag van een opdrachtgever, waar tegen betaling werk van stoffelijke aard tot stand komt, zonder gebruik te maken van een arbeidsovereenkomst. Onze vastgoedspecialisten hebben ervaring met alle bekende contractvormen (traditioneel model, geïntegreerde contracten, bouwteamcontracten, koop-/aannemingsovereenkomsten, DB(F)MO-model, Turnkey) en de in de bouw veel gehanteerde algemene voorwaarden (zoals de UAV, UAV-GC, AVA).
Adviseursopdrachten
Loopt u ergens tegenaan, verloopt het proces niet zoals gepland of wilt u het onbekende voorzien? De onroerend goedmarkt is erg beweeglijk, waardoor onze consulenten u kunnen ondersteunen en ontzorgen wij waar nodig. Onze vastgoedrecht advocaten staan voor u klaar met een passend advies.
Projectontwikkeling en gebiedsontwikkeling
Voor vragen over risicodragend aannemen, bouwen, verbouwen, verkopen of andere vragen rondom projectontwikkeling, kunt u terecht bij een van onze specialisten.
Grondexploitaties
Grondexploitatie, ook wel grex genoemd, beslaat alle kosten en baten van de grond bij een ontwikkelingsplan. Dit betreft onder andere de aankoop en het bouwrijp maken van de grond.
Bouwrijp- en woonrijp maken
Het bouwrijp maken van een project, betreft het beschikbaar stellen van een terrein voor nieuwe bouwprojecten. Het woonrijp maken, betreft het afwerken van de openbare ruimte rondom het bouwproject. Wij bieden consultancy voor beide facetten.
Milieuverontreiniging en asbest
Bij vastgoedprojecten kunnen problemen ontstaan door middel van milieuverontreiniging of het incorrect behandelen van asbesthoudend materiaal. Wanneer er niet wordt gehouden aan milieuwetten, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid van de mensen, dieren en de natuur. Hier staan juridische sancties tegenover. Geluidsoverlast behoort ook tot een milieuovertreding.
Herontwikkeling van vastgoed
De herontwikkeling van onroerend goed betreft alle mogelijkheden tot het opknappen van het pand. Dit betekent onder ander het renoveren van het gebouw, maar ook de transformatie naar een nieuwe bestemming.
Anterieure overeenkomsten
Een anterieure overeenkomst wordt in een beginstadium van projectontwikkeling afgesloten en wordt ook wel grondexploitatieovereenkomst genoemd. In de overeenkomst staan afspraken over de concrete gebiedsontwikkeling en dient dit te passen binnen de structuurvisie. Voorbeelden hiervan zijn de kosten voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Onze specialisten kunnen hierover adviseren.
Kostenverhaal
Het kostenverhaal is verplicht binnen de gebiedsontwikkeling. Binnen deze wet staan de mogelijkheden opgenomen voor zowel publiekrechtelijke- als privaatrechtelijke kostenverhaal en het opstellen van locatie-eisen. Zolang de bijdrage niet is betaald, mogen er geen bouwwerkzaamheden uitgevoerd worden.
Appartementsrechten
Appartementsrechten komen ter sprake wanneer een eigenaar het gebouw gesplitst wilt hebben tot appartementen. Hierdoor verandert de bevoegdheid met betrekking tot het gebruik van de ruimtes en het (gesplitste) stuk grond.
Erfpacht
Bij erfpacht geeft de eigenaar van het onroerend goed een derde het recht om langdurig gebruik ervan te maken. Dit gebruik is vastgesteld met wet- en regelgeving en erfpachtvoorwaarden. In Nederland zien we deze regeling vooral terug in de grote steden: Amsterdam, Utrecht, Den-Haag en Rotterdam. De gemeente heeft dan de meeste grond in bezit.
Opstalrechten
Het opstalrecht houdt in dat de grond van een gebouw een andere eigenaar heeft dan het gebouw zelf. Dit recht komt wordt vaak ingezet om de eigendomsscheiding te regelen voor leidingen, kabels, installaties en andere bouwwerken.
Erfdienstbaarheden
Een erfdienstbaarheid is een zakelijk recht dat kan ontstaan door vestiging of verjaring. Hiermee wordt doorgaans geregeld dat een eigenaar van het ene erf iets moet dulden ten aanzien van de eigenaar van een ander erf. Denk dan bijvoorbeeld aan het recht van overpad.
Hypotheekrechten
Hypotheekrechten zijn van belang wanneer u geld wilt lenen voor de aankoop of verbouwing van uw woning. De bank verkrijgt hiermee zekerheid dat het geleende geld daadwerkelijk terugbetaald wordt. Deze afspraken worden vastgelegd in een notariële akte nodig; ook wel de hypotheekakte.
Financiering en zekerheden
Bijna ieder vastgoedproject maakt gebruik van een financieringsregeling. Deze kan verleent worden door een bank of wordt intern opgezet door bijvoorbeeld de holding. Een hypotheekrecht is vaak een onmisbaar onderdeel van de financieringsregeling.
Wanneer een vastgoed advocaat inschakelen?
Zoals u wellicht merkt, bestaat het onroerend goedrecht uit diverse facetten. Ons team van vastgoedspecialisten bestaat uit advocaten die allemaal gespecialiseerd zijn in één of meer facetten van het vastgoedrecht. Samen kunnen wij het volledige spectrum aan diensten op het gebied van het vastgoedrecht bieden aan onze cliënten. Een advocaat onroerend goed kunt onder andere op de volgende momenten inschakelen:
- Het opmaken en/of controleren van contracten
- Het voeren van onderhandelingen
- Aansprakelijkheid: financieel en/of bouwkundig
- Geschillen in verplichtingen met andere partijen
- Het aangaan van overeenkomsten
- Als u betrokken bent bij een procedure bij de rechter of de Raad van Arbitrage in bouwgeschillen of voornemens bent zelf een procedure te starten
Kortom, er zijn heel veel omstandigheden waarbij u de hulp kunt inschakelen van een vastgoed advocaat.
Vastgoed advocaat in Utrecht
Heeft u een vraag over vastgoedrecht? Bel dan vrijblijvend 030 251 1328 of stuur een e-mail naar [email protected] wij nemen contact met u op.