Door ‘seriekraken’ kan een schier eindeloos kat-en-muisspel ontstaan tussen krakers en een eigenaar of beheerder. Maar er is wél een kruid tegen gewassen, zoals onlangs bleek uit een Utrechts vonnis: een preventief ontruimingsbevel.
Krakers die na een (aangezegde) ontruiming simpelweg een andere woning in hetzelfde complex kraken. Dit fenomeen staat bekend als ‘seriekraken’. Mogelijkheden daarvoor zijn er vaak bij woningcomplexen in herontwikkeling, met daarin dus veel tijdelijke bewoners. De krakers signaleren het als een tijdelijke bewoner verhuist – en nemen vervolgens die woning in gebruik.
Na zo’n overstap begint het proces tegen de krakers weer van voren af aan: bij een strafrechtelijke ontruiming moet de officier van justitie de ontruiming opnieuw aanzeggen, voordat de ontruiming kan worden uitgevoerd. En hebben de krakers de mogelijkheid om opnieuw tegen die voorgenomen ontruiming een procedure te starten. Bij een civielrechtelijke ontruiming kan de eigenaar of beheerder weer een kort geding starten. Vanuit het oogpunt van de eigenaar of beheerder is dit dus weinig effectief.
Een groep in Utrecht kraakte onlangs een heel portiek. De officier van justitie zegde de ontruiming aan, de krakers startten een kort geding om die ontruiming te laten toetsen door de rechter, de krakers werden in het ongelijk gesteld, daags voor de ontruiming startte men opnieuw een kort geding, de krakers werden opnieuw in het ongelijk gesteld, waarna de krakers besloten om ‘een deurtje op te schuiven’ en een andere woning te kraken. Daarna volgden er nog drie, zodat de krakers in totaal vier verschillende woningen bezet hielden. De eigenaar moest de woningen echter op korte termijn (leeg en ontruimd) opleveren aan een nieuwe eigenaar. Dus nam hij zelf het initiatief en startte een kort geding tot ontruiming van de nieuwe, gekraakte woningen.
De krakers hadden inmiddels in de media aangegeven dat het een kat-en-muisspel was en dat zij steeds een deurtje zouden opschuiven. Om dit voor te zijn, vroeg de eigenaar aan de kortgedingrechter om een ontruimingsbevel voor álle woningen die hij aan de nieuwe eigenaar moest leveren: twee complexen met in totaal meer dan honderd woningen. Hij verzocht ook om het ontruimingsbevel gedurende een jaar te kunnen gebruiken tegen iedereen die deze woningen in die periode zou betreden.
De rechter heeft deze vorderingen van de eigenaar toegewezen, omdat er een concrete dreiging was voor het opnieuw kraken van andere woningen. Een uniek vonnis dat nieuwe mogelijkheden biedt in de strijd tegen kraken. Het vonnis vindt u hier.
Inmiddels zijn de woningen – leeg en ontruimd – aan de nieuwe eigenaar geleverd.
Lees ook een eerdere blog over de verschillende mogelijkheden om op te treden tegen krakers.