19 juli 2024

Advies aan Hoge Raad: huurprijswijzigingsbeding CPI + opslag niet oneerlijk

author

Dario (D.) Pranjic

feature-img

Breaking news

In zijn advies aan de Hoge Raad oordeelt de procureur-generaal (PG) dat een bepaling in de huurovereenkomst, die voorziet in een jaarlijks toe te passen opslag op de huurprijs van maximaal 3% boven de indexering volgens de consumentenprijsindex, in het algemeen niet aan te merken is als een oneerlijk beding. Verhuurders en beleggers zullen voorlopig een collectieve zucht van verlichting slaken. Zelfs voor een hogere maximale opslag kan begrip worden opgebracht en is goed voorstelbaar dat ook een hogere maximale opslag niet oneerlijk is.

Het volledige advies van de PG aan de Hoge Raad vindt u hier.

Verder is de PG van mening dat een huurprijswijzigingsbeding door de rechter moet worden gesplitst in een indexatiebeding en een opslagbeding. Het indexatiebeding is bedoeld om tred te houden met de inflatie en de redelijkheid daarvan staat niet ter discussie. Het opslagbeding is bedoeld voor kosten die met meer dan de inflatie stijgen en om marktontwikkelingen bij te houden, en is in het algemeen niet oneerlijk.

Ook dit laatste is voor verhuurders en beleggers een positieve denkrichting. Als het huurprijswijzigingsbeding door de rechter namelijk niet mag worden gesplitst, en in zijn geheel als oneerlijk zou worden beoordeeld in verband met het (mogelijk oneerlijke) opslagbeding, zou dit dan betekenen dat iedere verhoging van de huurprijs na de aanvang van de huurovereenkomst vervalt. Dus ook het ‘redelijke deel’ vervalt dan. De huurder zou de verhuurder dan kunnen verplichten om alle reeds betaalde huurverhogingen terug te betalen aan de huurder. Toekomstige huurverhogingen op basis van het oneerlijke beding zouden dan ook niet mogelijk zijn, terwijl de verhuurder zeer beperkte mogelijkheden heeft om de huur te beëindigen. Deze kant lijkt het vooralsnog echter niet op te gaan in de rechtspraak, mits de Hoge-Raad dit advies van de PG overneemt. Of dit het geval zal zijn, moet de tijd nog uitwijzen.

Ondertussen blijft, zolang de Hoge Raad zich hier niet definitief over uit heeft gesproken, veel onzekerheid bestaan voor huurders en verhuurders over dit onderwerp.

Bij Tomlow Advocaten werken vastgoed- en huurrecht specialisten die ontwikkelingen op het gebied van vastgoed en het huurrecht op de voet volgen. Zo ben ik onder meer hierover geïnterviewd door de NRC. Ik kan adviseren over hoe in de tussentijd het beste kan worden omgegaan met dit soort vraagstukken. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op om te bespreken wat ik voor u kan betekenen.

author

Dario (D.) Pranjic

Dario is sinds 2014 advocaat en specialist op het gebied van het vastgoedrecht in brede zin, waaronder huurrecht, bouwrecht en verbintenissenrecht. Hij heeft gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg met bouwrecht als afstudeerrichting. Gedurende zijn studie heeft Dario bij een rechtswinkel gewerkt waar hij ...
Delen

overig nieuws_