Als een woning wordt gekraakt, is het starten van een kort geding procedure een van de mogelijkheden om de krakers eruit te krijgen. Dat is een civiele spoedprocedure bij de rechtbank. De eigenaar van het pand vordert een ontruimingstitel, zorgt daarmee dat de woning leeg kan worden gemaakt en hij weer over zijn woning kan beschikken. Het is echter mogelijk dat de krakers vervolgens een ‘deurtje opschuiven’ en de naastgelegen woning kraken. Als je voor die woning geen ontruimingstitel hebt, dan moet je opnieuw naar de rechter om die te vorderen. Bij grote (appartements)complexen die leegstaan blijf je dus bezig – met alle kosten van dien.
In oktober 2016 schreef kantoorgenoot Marcel van Wezel geschiedenis. Om deze wijze van serie-kraken tegen te gaan, vorderde hij een ontruimingstitel voor alle leegstaande woningen van de twee complexen van zijn cliënte. Gedurfd, want je vraagt dan ontruiming van niet-gekraakte woningen en procedeert feitelijk over een mogelijk toekomstige situatie. De vorderingen in die procedure werden toegewezen. Zijn cliënte verkreeg een ontruimingstitel voor meer dan 100 woningen, terwijl er op dat moment slechts 4 woningen waren gekraakt. Er was voldoende dreiging dat de krakers na de ontruiming inderdaad een deurtje zouden opschuiven. De uitspraak is gepubliceerd en de blog van Marcel over die uitspraak lees je hier.
Afgelopen zomer had woningcorporatie Woonpunt uit Maastricht eenzelfde probleem. Het ging om 42 woningen die gesloopt zouden worden. Leegstandbeheer Ad Hoc had de woningen net aan Woonpunt opgeleverd toen 3 van deze woningen werden gekraakt. Tegen de krakers werd een kort geding procedure gestart, waarin Woonpunt ook een ontruimingstitel voor de overige 39 woningen vorderde. Een paar dagen voor de zitting werd het vermoeden van serie-kraken bevestigd. Van de overige 39 woningen werden er nog 3 gekraakt. Wederom is met succes geprocedeerd: voor de tweede keer werd een vonnis uitgesproken met een ontruimingstitel voor niet-gekraakte woningen.
Er zijn soms dus meer mogelijkheden dan de wet lijkt te bieden! Wij denken graag met u mee.